« Назад

Давате имот под наем - какво е най-важно да знаете?

Вие сте наемодател. Независимо дали давате под наем жилище, бизнес имот или  земеделска земя, има общи правила за успешно и безпроблемно сключване и протичане на вашата сделка. Познаването поне на тези правила ще ви помогне да сте наясно с вашите изисквания и права дори когато работите с помощта на посредник.

    1. Представяне на вашия имот

    Тук са в пълна сила съветите, публикувани в  "Представяне на вашия имот" в секция "За продавачи на имоти".  Единствената особеност при направата и подбора на снимките или видео матриала, е да обърнете внимание на обзавеждането, ако се предлага. Особено наблегнете на кухненското оборудване, ако има такова. Снимките в близък план на готварската печека, хладилника и другите налични уреди могат само да бъдат от полза за вашата обява. Разбира се, не по-малко важни са холовата гарнитура и обзавеждане, спалнята и санитарните възли.

    2. Договор за наем

    Абсолютно задължителен, ако желаете да си осигурите спокойствие, да се предпазите от измами или заплащане на извършени от наемателите, но неплатени консумативни разходи. Законът позволява устно сключване на договора, но с оглед вашата сигурност и защитеност, твърдо ви препоръчваме писмената форма. Какво е важно да знаете, включително когато сключвате договор за наем чрез агенция за недвижими имоти?

        а) Двата задължителни атрибута на договора са ясното и еднозначно определяне на неговия предмет и наемната цена. Ако те отсъстват, се приема че няма договор. Срокът не е задържителен - ако той не е уговорен между страните, договорът се счита за безсрочен. Определянето на предмета на договора означава точно и подробно описание на недвижимия имот - местонахождение, адрес, етаж, номер, с една дума - всичко, което идентифицира безспорно имота. Наемната цена е добре да бъде изписана с цифри и думи.

        б) Без да навлизаме в подробностите за задълженията и правата на наемодателя, ви обръщаме внимание на няколко изключително важни елемента в един договор за наем, често пренебрегвани и от посредниците, и от юристите:

            - законът дава право на наемателя да преотдаде наетия имот или част от него на трето лице, ако няма забрана в договора. Едно такова действие може да ви създаде огромни проблеми и неприятности, въпреки че задължено към вас лице остава първия наемател. Затова категорично ви съветваме - ВКЛЮЧЕТЕ КЛАУЗА, ЗАБРАНЯВАЩА ПРЕОТДАВАНЕ НА НАЕТИЯ ИМОТ ИЛИ ЧАСТ ОТ НЕГО НА ТРЕТИ ЛИЦА!

            - определете точно за какво ще бъде ползван наетия имот - жилищни нужди, офис, магазин или друго, като запишете това в договора. По този начин имате контрол върху начина на ползване и можете да си спестите много проблеми.

            -  забранете с клауза извършването на основни ремонти и конструктивни промени в наетия имот без писмено съгласуване с вас.

        в) При подписването на договора задължително вижте личната карта на своя наемател и запишете всички данни от нея, включително постоянния адрес. Ако наемателят е търговско дружество, уверете се че лицето което го представлява има право да подпише договора. В противен случай дружеството не е страна по договора и няма никакви задържения към вас.

        г) Декларирайте доходите си от наем пред НАП. Законът признава 10 % от получената сума като необходимо присъщи разходи, така вашето данъчно задължение е 9% от наема. Помислете дали си заслужава да спестите тези пари, като в замяна се превърнете в заложник на своя наемател - сигнал до НАП, данъчна проверка и санкции за вас. Запознайте се по-подробно с правилата и изискванията за заплащане на авансов данък, които зависят от това, дали наемателят ви е физическо лице или търговско дружество.

Колко обяви за имот като моя има и колко клиенти са търсили такъв в сайта?

Сайтът за безплатни обяви за имоти ImotiFree.bg предлага уникална възможност...

Купувате имот - планирайте добре избора си!

При всяка сделка на покупко-продажба повечето рискове са за купувача. Това...

Имоти под наем - пазете се от измамни оферти и брокери!

 След като сте избрали желаните райони и сте наясно с големината на търсеното...

Всички съвети
ПРОДАЖБА НА ИМОТ БЕЗ ПОСРЕДНИК - ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

    Във времето на настоящата световна криза продажбата...

Анализ на пазара на имоти за 2012 година

През 2012 година бяха забелязани положителните нагласи в участниците на имотния...

Бързо ръководство за покупка на имоти без посредник

Това е една от най-големите покупки в живота ви и малките грешки могат...

Всички статии