« Назад

Купувате имот - планирайте добре избора си!

При всяка сделка на покупко-продажба повечето рискове са за купувача.

Това важи с пълна сила не само при имотите, а за всяка стока, която купувате. Като започнете от некачественото сирене в кварталния магазин, дрехата, която след първото изпиране променя цвета си или се смалява с два номера, и стигнете до неудобния диван в хола или автомобилът, чиито проблеми започват да се появяват един след друг веднага след прехвърляне на собствеността. И докато грешките при избор на сирене, дреха или диван могат сравнително лесно да се преглътнат, то тези при избора на имот често са непоправими, или изикват много средства, време и нерви.

Разумното предварително обмисляне, проучване и определяне на критериите, на които трябва да отговаря вашият бъдещ имот, както и правилното намиране на компромисите между ограничени възможности и безгранични желания са в основата на всяка успешна покупка. Тук сигурно няма да прочетете нищо, което не знаете. Но ще се постараем да ви покажем един правилен и ефективен начин за систематизиране и подреждане на изискванията ви, така че да не губите напразно време и сили в излишни огледи, както и да не вземате важни решения в последния момент, както се казва "на крак".

Вие знаете кои са всички важни характеристики на имотите. Накратко - местонахождение в населеното място, големина /брой стаи/, наличие или липса на преходни стаи, етаж и обща етажност на сградата, вид на строителството, изложение. Други характеристики могат да бъдат много важни индивидуално за всеки конкретен купувач - асансьор, отделни баня и тоалетна, брой тераси, наличие на помощни помещения /мазе, таван, килер, мокро помещение/, близост до спирка на обществен транспорт, училища и детски ясли и градини, удобно място за паркиране и т.н.

Направете си списък, като се постараете да ги подредите по важност и значимост конкретно за вас. След това разгледайте различните възможности за всяка от тях, като ги разделите на две групи. В първата поставете характеристиките, за които сте се спрели само на една възможност, която е важна за вас и при никакви условия не искате да правите компромиси. Така за вашия случай тази група с твърди изисквания е основната, с която ще се съобразявате. Втората група характеристики допуска различни варианти на избор за всяка. Най-напред ги подредете по важност в низходящ ред.

След това за всяка от тях задайте възможните варианти, като ги степенувате отново започвайки от най-предпочитания от вас вариант съгласно вашите изисквания.По този начин можете да оформите и предвидите двете крайни възможности, мужду които ще се движи търсенето: програма "максимум" и програма "минимум". Първата е варианта, при който всички характеристики от втората група са най-предпочитаните от вас. Втората - всички характеристики на имота са най-малко предпочитаните.

Как ще ви помогне всичко това?

1. Започнете проучването на офертните цени и възможността за покупка на имот с изискванията от програмата "минимум". Така можете да оцените коя е най-малката сума, необходима ви за извършването на покупката. При положение, че ориентировъчната цена до която сте достигнали ви удовлетворява, преминете на следващия етап. Ако тя надхвърля възможностите ви, имате два варианта: преразглеждате и правите компромис в някои от твърдите си изисквания от първата група характеристики или просто отлагате покупката на имот, като не хабите време, нерви и средства за уговорки, огледи и преговори.

2. На този етап ограничете търсенето и проучването само на обявите, отговарящи на програмата "максимум". Така можете да формирате средна цена, която да ви служи за ориентир при огледите и преговорите с продавачите. В същото време, ако сумата надхвърля финансовите ви възможности, това означава че трябва да преразгледате и преподредите предпочитанията си за втората група характеристики, така че да се включите в желаната цена. Запомнете - вие като купувачи се съобразявате с реалностите на пазара, а не той с финансовите ви възможности и желания.

3. Това е най-удобния и лек начин да очертаете рамки при търсене и избор на имот. Ако сте подходили старателно при набирането на необходимата ви информация, при пълното и точно определяне на желаните характеристики, при тяхното разделяне на "задължителни" и степенуване на възможностите за желателните, ако не сте се мъчили да "излъжете" себе си - вашата рамка е очертана и всяка оферта, която попада в нея може да се превърне в желаната покупка.

С всичко това:

  • Спестявате времето и усилията за огледи и търсене на имоти, излизащи като параметри извън нея и игнорирате емоционалното и прибързано вземане на решения по такъв важен въпрос.
  • Имате поглед върху интересуващия ви сегмент от имотния пазар, което може да ви помогне при водене на преговори със собствениците и при вземане на окончателно решение.
  • формираната рамка за избор е индивидуална за вас и отчита в пълна степен както вашите изисквания, предпочитания и желания, така и финансовите ограничения.
  • всяка оферта, която разглеждате можете сравнително лесно да ситуирате в рамката, и да отчетете до коя от двете граници е по-близка - програма "максимум" или "минимум".
  • Значително по-лесно става сравняването на два или повече имота, защото следите само доколко те са близки до границата "максимум", без да се налага тяхното относително сравнение.
  • Вземането на окончателен избор на имота за покупка не зависи от ирационални критерии и рискът за неудачно решение се свежда към минимум.
  • Правилното планиране, подреждане на приоритетите ви и поставянето на реални за изпълнение цели са само във ваш собствен интерес, и те могат да ви помогнат при реализацията на една важна сделка в живота ви.
Колко обяви за имот като моя има и колко клиенти са търсили такъв в сайта?

Сайтът за безплатни обяви за имоти ImotiFree.bg предлага уникална възможност...

Имоти под наем - пазете се от измамни оферти и брокери!

 След като сте избрали желаните райони и сте наясно с големината на търсеното...

Всички съвети
ПРОДАЖБА НА ИМОТ БЕЗ ПОСРЕДНИК - ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

    Във времето на настоящата световна криза продажбата...

Анализ на пазара на имоти за 2012 година

През 2012 година бяха забелязани положителните нагласи в участниците на имотния...

Бързо ръководство за покупка на имоти без посредник

Това е една от най-големите покупки в живота ви и малките грешки могат...

Всички статии